top of page

Kazı ve Araştırma

Arazi çalışmaları

 

Arazi çalışmaları öncelikle sabit ve taşınabilir kalıntı ve buluntuların ortaya çıkartılması, olabildiÄŸince yerlerinde korunması, tespit, belgeleme ve deÄŸerlendirmelerinin yapılması ÅŸeklinde özetlenebilir. ÇeÅŸitli ölçeklerde ve tiplerde çizimler (mimari plan, rölöve, profil, kesit, detay, kroki, vb), fotoÄŸraf çekimleri, havadan veya yerden video kayıtları, yazılı kayıtlar, formlar, listeler, vb. yöntemlerle yapılan tespitlerin ardından taşınabilir buluntular ayrı birimler halinde kazı kampına getirilir.

 

Atölye ve laboratuar çalışmaları

 

Taşınabilir buluntular üzerindeki çalışmalar atölye ve laboratuarlarda sürdürülür. Kazı alanında ele geçen arkeolojik malzeme öncelikle incelenebilecek duruma getirilir (temizlik, tasnif, kayıtlarının tamamlanması, depolama). İkinci aşamada arşivleme ve dökümantasyon çalışmaları yapılır; bu amaçla malzemenin çizimi, fotoğraf çekimi, buluntu fişlerinin hazırlanması, envanterlerinin çıkartılması ve restorasyon çalışmaları gibi işlemler yapılır. Son aşamada ise her malzeme grubu kendi yöntemlerince incelenmek üzere uzmanlara teslim edilir.

 

Kazı çalışmaları sırasında atölye ve laboratuar çalışmaları Çiftlik ilçe merkezine yakın bir konumda bulunan Tepecik-Çiftlik Kazıevinde sürdürülmektedir. AraÅŸtırmacıların tümünün konaklamasını mümkün kılan kazıevinde diÄŸer günlük çalışmaların yanı sıra konunun uzmanları tarafından arkeolojinin çeÅŸitli alanları hakkında incelemelerin anlatıldığı konferanslar düzenlenir.

 

Araştırmalar

 

Proje kapsamında kazı çalışmalarının yanı sıra bölgedeki yerel mimarlık örneklerinin ve yerel halkın yaÅŸantısını anlamaya yönelik tarım, hayvancılık, ev içi aktiviteler gibi etnografinin araÅŸtırma alanına giren her türlü faaliyetin tespit ve belgeleme çalışmaları sürdürülmektedir.  Ek olarak yerleÅŸimin içinde bulunduÄŸu geçmiÅŸ çevresel koÅŸulları anlamak amacıyla jeolomorfolojik araÅŸtırmalar da sürdürülmektedir.

 

Tepecik-Çiftlik insanlarına ait mezarlardan elde edilen insan kalıntıları Hacettepe Ãœniversitesi Antropoloji Bölümü'nde bulunmaktadır. Biyolojik Antropoloji Laboratuvarı’nda yürütülen çalışmalarda Tepecik-Çiftlik insanlarının yaÅŸam biçimleri ile biyolojik yapıları arasındaki iliÅŸki biyoarkeolojik bir bakışla incelenmektedir. TopluluÄŸun nüfus yapısı, beslenme ve saÄŸlık yapısı diÄŸer arkeolojik buluntularla birlikte gerek morfolojik olarak makro gerekse element ve izotop seviyesinde mikro düzeyde yöntemlerle bütüncül ÅŸekilde ele alınmaktadır. Ek olarak moleküler düzeyde yapılan bir ortak çalışmada antik DNA çalışması ODTÃœ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden araÅŸtırmacılar tarafından yürütülmekte ve topluluÄŸun kalıtsal yapısı incelenmektedir.

bottom of page